Stichts Wijnmakersgilde

Vereniging van wijnmakers in en om Utrecht



Het ontstaan van het Stichts Wijnmakers Gilde



Op een koude november avond in 1978 kwamen in gebouw “De remise” aan de Kanaalstraat in Utrecht een twintigtal mensen bijeen om te praten over een, wat toen nog heette, op te richten Wijnkring. Onder de aanwezigen waren amateurwijnmakers die nog aan het begin van hun hobby stonden, maar ook mensen die al jarenlang thuis wijn maakten. De bijeenkomst was opgezet door een aantal klanten van drogisterij Slamat in de Zadelstraat. De bedoeling was, en is nog steeds, te komen tot contacten met andere wijnmakers en zo de hobby te verdiepen, problemen met elkaar te bespreken en oplossingen te horen. Voor de beginners was het belangrijk hun mislukkingen te kunnen bespreken met “Oude rotten” want er waren nog maar weinig boeken in de handel over dit onderwerp. De naam van de vereniging werd toen ook vastgesteld en het “Stichts Wijnmakersgilde” was daarmee geboren!

In 1980 moesten alle verenigingen worden in geschreven bij de Kamer van Koophandel en werden we dus “officieel”, compleet met door de notaris opgemaakte statuten. Inmiddels waren er in veel plaatsen in het land gelijksoortige verenigingen opgericht die, hoe kan het ook anders in Nederland, een Federatie vormden. Later nam de Federatie ook de amateur bierbrouwers in haar gelederen op, maar in het Stichtse is die sectie nooit van de grond gekomen. Omdat wijn drinken nu eenmaal een gezelligheidsfenomeen is werden er binnen de club ideeën geopperd om ook op andere dagen bijeen te zijn, liefst met echtgenoten er bij, en zo ontstonden langzamerhand het Kerstdiner, Kampeer weekend (met excursie) en de BBQ als vaste evenementen in het jaar. Daar tussen is er natuurlijk een jaarvergadering en zijn er onderlinge wedstrijden.
In het voorjaar houden we een wedstrijd (keuring) rode wijn en in het najaar een keuring witte wijn. Van tijd tot tijd is er een gastspreker en de jaarvergadering wordt opgesierd met een proeverij van commerciële wijnen om het contact met “echte” wijn niet te verliezen.

Terug